Tuesday, June 2, 2009

FalsAfah SeBuah ChiPsmorE

         Malam semalam, Sambil2 aku mkn chipsmore sorang2, ku teringat kate iklan die yg pemes tu, Kejap ade kejap x de, so ngn sengalnye aku pk, ape relation slogan ni dlm idop kte, ade ke x kaitan die, Pk pnye pk, aku rase ntah r, x tau r nk ckp ape, korg pk r sendiri, ni yg aku dpt kaitkan palsafah chipsmore ni ngn kehidupan kite, kepade kraft company, jangan saman saye eh, saye x de dwet.haha

 

1)      Persahabatan

       Dlm persahabatan ni, banyak r kite ley perasan kwn2 kite yg cm chipsmore, jap ade jap x de, biasenye dorg akn ade bile dorg perlukan pertolongan persahabatan.biase r, sahabat katenye. Time biase x de ape2, jumpe just tego wop wop je, menade nak lepak skali,kalau kite g lepak ngn die pn, wat x layan je, japg tego, wey mat, x lepak skali ke? Haha. pintu bilik tu senyap je xberketuk kalau x de bende yg nak diminte pertolongan. See, kechipsmoran dapat dikenal pasti.

 

     Ade gak yang berlainan gender, tp bkan main lg endorse membe ni kawn baik die, gile r org kate, da ade balak pn rilek je ade kawan baik, pdhl baru je knal2 cmtu je. Nak wt cmne kan, da membe da label lu sbgai kawan baik, naik la bulu, ape lg. time gado ngn balak, cari la kite kan, awak2, kite gado ngn die, isk isk.. so pe lg, kne la layan kan, da kate kwn baik..haha, japg tup tup, senyap je, msg apekejadah sume x reply, rupenye da baik ngn balak.see, kechipsmoran disana.

 

   Ade la gak yg pena nagis2 lagi gado, kire mmg kamcing la ni, dari sekolah  menengah lg da kamcing, skali awak g oversea, balik2 senyap je, haha, terkujat la plak ngn kechipsmoran die. Cm x pecaye je, frenz 4 eva, forget me neva katenye. Haha.

 

 

2)      Keberanian

    Senang cite, kan tmpat yg kite idup ni ade budak2 yg bergeng2, so cam kalau kawan ngn dorg, dpt rase r kehangatan n kebomman ayat memasing, time ngn memembe ramai2 ni, bkan main lg sound, aku gile benci minah tu, sumpah muke x malu, x de gune pn. Skali time sorg2, tup2 je tego, hai, ngh watpe? Hahaha. Kechipsmoran disitu. So jap berani r kutuk2, jap x brani lak.

 

    Adapun mereka yang kire golongan pembetul guru2 r, cikgu tu kerek dowh, die halau aku kua kelas, sial punye cikgu, n mcm2 lg la. Sume x kene la, psg CCTV x ley,  modified bilik guru x ley, sume x ley r skng cite, da de bau bau parti pembangkang, hahaha, skali jmpe depan2, eh cikgu, asalamualaikum, pergh, ayu la snang cite, x pe, aku pn same, ye la, kite respek cikgu2 kite kan, x ley kutuk, nanti x berkat, kechipsmoran disitu.

 

   Ade gak pelatih2 yang menekankn rukun negare, golongan yg x fhm rukun negare merosakkan negare, mcm 13 mei aritu, skali, depa cm lupe lak rukun negare yang last, kesopanan dan kesusilaan, terjerit2 sound budak, panggil mamat ni hindraf r, aci r, n mcm2 lg r, chipsmore chipsmore.

  

3)      Perchentaan

     Ni yang pemes, org kate klise r, Same r gak, kechipsmoran yg ketare dpt dilihat apebile mule2 ngh syok berlayar, masing2 bkan main msg setiap saat, kredit mcm air je. De yg siap gunekan kawan2  smate2  nak jumpe pujaan hati. Skali da lame2, da makin bosan, bende ni pena jadi kat aku gak, kire snang cite, aku pn chipsmore, haha, jap suke n chenta, jap x ske n benci.  Jap sayang gile smpai nak jumpe x saba2 sgt, siap gado ngn parent lg beb, skali time da x ske, parent siap tanye, eh, x g jumpe beliau ke, haha, merah abis muke, pdn muke.

 

4)      Iman

    Kalau nk tgk dri sudut Islamic plak, biase la kan, iman kite ni fluctuate mcm pe je frequency die, erm, korg x r, aku je, iman goyang, kejap iman mantap, selalu je ade mood g surau, join usrah, siap jd naqib lg, skali da lame2, dose da menempek, ngn tuhan wat mcm x nmpak je, pe org melayu kate, hangat2 tahi ayam. Same la saye pn L. See, kechipsmoran disana. Betape hinenye.. ade gak golongan yg  bile kua kolej or uma or kelas agame, tudung da ilang la plak, kne curik ngn sape ntah. Kire same r kn x pakai pape ngn x pakai skit je. Ali, it is our choice, sensitie issue tau x, suke hati r kitorg. Pe beze die ntah, mayb dose yg kite share ni skit2 kot. X pe korang, aku terlibat gak, nak2 bile external hard disk berade ditangan, huhu… kechipsmoran disitu. Tapi, aku pecaye 1 thing je yang sentiase ade, yg kat atas tu, Die sentiase ade, dan terus ade, sedihnye bile bayangkan kechipsmoran yg telah aku wat kt die. Maafkan ku Tuhan.

 

       Da la, senang cite, mmg banyak kechipsmoran dlm hidup ni, kejap ade, kejap x de, nak list kan sume kmpem bosan gile korg nk bace, nip n aku rase sume da malas, menulis novel bak kate seorang blogger yg kukenali.haha.kan best kalau perangai chipsmore ni x wujud dlm hidup kite.

Ckp psl x wujud, eh, mane ilang chipsmore aku td? Adeh, kusut kusut.

17 comments:

wan najah maryam mohd daud said...

hehehe
manyaknyee kechipsmorean ko dapat gali ali.
bagus2 ni la anak bangsa yng msia yang berpikiran kritikal cm ko
pape pon
aku mmg respek ngan ko
ko kawan yang bek.x penah jd chipsmore ntok kwn2 ko
nah amek award nie.^_^

Rhazes said...

uih
x mo la kate cmtu
aku jahat gk kowt
chipsmore je sentiase

qeenuka said...

waAa... chipsmore sedap la..sian jg chipsmore... tp igt chispmore patut di ban sebab israel product..mungkin kerana israel yg mcm chipsmore kot.....

nyte2~

Rhazes said...

oouuwwww
cmne ni
saye menyokong prodcut israel?
owh tidakkkk

taf said...

ali. pkataan chipsmore xde kot dlm kamus geng pistol.
hehehe

Anonymous said...

RASENYE SUME ORG PNAH JAD CHIPSMORE KOT..CUME SAMEDE KITE NK KEKAL JAD CHIPSMORE ATAU TUKR JAD OREO LAK..HAHAHA -NEUTRAL-

Rhazes said...

aiseh taf, sorri r, x pistol dowh aku skng ni, mintak mahap
hahaa

kpd incik neutral,
yup2
setuju2, kamu mmg sentiase bg komen yg bernas, tp oreo?
putar jilat n celup?
haha

petite girl said...

hey !I totally agree with you!!!pelikkan manusia?= kita pon pelik!+p

Rhazes said...

btol tu petite girl
tp kn,
kamoo lebih pelik skit r dr saye,
sbb kamoo ngh kne study kwat2,
tp saye x
haha

~farah~ said...

maybe sometimes kite pk betul pe kite pkir without pkir pe lagi org tu pny prob kan.. maybe die dissapear lagi sbb ade byk prob serabut lagi ke..
ok x?
doesnt mean die tgh having gud time without igt kat kwn kan..

Rhazes said...

yup2
thats true
but..
biasenye r, kalau die de problem n die cari u, n then bile that particular problem seems faded away, die snyap, so, die chipsmore r kn?
thats the main idea here babe :)

x kisa r die ade bigger problem ke, well, we can differentiate between bz with problems n abandon completely

well, we r human, we make mistakes,
n im not excluded as well

adlan wafi said...

aku suka post kau yg ni! tahniah!

btw, aku tergelak ble bace comment ni...

"kamoo lebih pelik skit r dr saye,
sbb kamoo ngh kne study kwat2,
tp saye x
haha"

tapi, dlm konteks persahabatan tu kan, aku xdela rase cm org tu lupakan kwn2 die especially yg g overseas. jarang ckp mmgla kot; tp terus x tego tu cm susah la ;)

Rhazes said...

hahaha
thanks
ye r, budak petite tu ngh study ib kowt
kautau ib x?
yg susa gile tu
hahaha

btol2
aku setuju, x kontek tros mmg contradict r kn ngn istilah kawan baik
btolx?
better x ya label kwn kau, baik ke x baik ke, treat sume same je
kn sng
haha

AnnuarIdrus said...

peh terase plak aku

anish said...

wah
terasa T.T

Rhazes said...

uishh
soru r beb terase,
aku xske r wat org terase2 ni
sori2
:p

anonymous said...

get it.keep it.eat it.