Sunday, October 18, 2009

Orang Kate lah kan

aku kt ireland ni
da dwe kali kene topap elektrik 10 euro 1 bulan
elektrik kt sini berkualiti lebih kot sbb tu mahal
maybe sbb air dorg free,
ckp psl air, da berape kali gk r aku cm terbasoh pinggan pork,
terbau bau arak yg bapak masam mcm org x mandi setaun.

aku kt ireland ni
da dwe kali lambat balik rumah n miss mkn tengahhari
sbb de 'perhimpunan aman' memblock o'connel street
ye la, kan sbb memperjuangkan 'hak asasi manusie'
so kebebasan aku utk balik rumah n mkn pn terjuang same

aku kt ireland ni
da dwe kes masalah psl basikal
1 membe kene curi depan2 rumah
1 lg membe kene keja ngn pencurik pnye geng
mmg kire, basikal kt sini mcm barangn untuk dicurik lah
well, demokrasi n kemajuan ni lah yg golongan west bangge2kn sangat
so kite kt malaysie ni yg kononnye kolot kene la ikot care dorg kn

aku kt ireland ni
da dwe kali gk encounter mangkok2 or name famous dorg wakdol
1 tu, time ngh jalan kt oconnel street, die slambe je langga bahu aku mcm men rugby
n then tunjuk sign 1 jari kebanggaan dorg.
1 lagi plak, time kitorg 1 group ngah otw balik pas smyg jumaat,
slambe je 1 kerete tunjuk sign yg same
smpai baith pn ckp
bai, dorg tunjuk F**k bai

aku kt ireland ni
selalu gk sembang2 ngn housemate aku
dorg ok je la kn
mmg friendly gile r
so baru je beberape minit yg lepas,
die masuk bilik aku n sembang2 sket psl beskal td
n die cerite, kalau kt sini, mmg hotstuff la beskal ni

n bile aku ckap, kt malaysia,
x de nye org nk g angkut beskal kau mcm kt sini
x de nye pencurik nk g pukul tuan beskal yg die nk curik tu
x de nye org nk tunjuk sign F**k x tentu pasal
x de nye perarakan 'aman' yg akan menganggu lalulintas lebeyh dr seminit
x de nye org mabok2 g merepek2 main fire alarm memekak
x de nye org mabok yang g men gitar elektrik pkul 4 pagi smbil senyum gembire
x de nye polis yg x de senjate mcm police kebanggaan dorg ni
die x pecaye...

ketidakpercayaan die tu, same je la ngn rakyat malaysia sendiri
yang dok memburukkn negare sendiri
yang kate malaysia x aman
malaysia negara x de demokrasi
x de hak kebebasan bersuara
orang melayu india cine gadoh
polis malaysia x gune
kerajaan malaysia korup

hmmm
Orang kate la kn,
x tau la,
aku da mule nampak kepalsuan kemodenan n kemajuan org barat ni

keranamu malaysialah aku tercongok kt ireland ni

aku rindu Malaysia :)

17 comments:

petite girl said...

ali,you are lucky to be there.Malaysia and Ireland are different kan?=)But you should enjoy your time there!

hey,best kayuh basikal?+P

adlan wafi said...

terbaekkk

-0n3- said...

siyes post ko tebaek....terbakar smgt patriotik aku...hehe

Iqbal Amir said...

Tmpat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat bermain.huhuhu..
xpe bro berhijrah ditempat org mampu membuka mata dan hati untuk lebih berfikir bertapa luas nikmat tuhan yang terbentang untuk manusia nie...

Kadang2 manusia nie kurg rasa bersyukur, bila lihat ada kekurangan br terfikir nikmat yg dipersiakan dahulunya...

xpe bro..Selamat berjuang, yang penting Iman dihati jgn lari.. kemana pergi insyaallah terdidik..

Ampun maaf...Gud luck

Rhazes said...

haha
thanks ibal
sedey dowh,
nak balik malaysiaaaaaaaaaaaa

fareen said...

dude,
no worries u are going to be fine.
kau kan gangster, tp kt ireland dah jd baik eh?
hehe

nwy, all the best ok :)

Shahirah @ shiro said...

seryes membuta mataku inih tewok gak ek dorg nih...dok dgr kat sini, dorg nih frenly, open minded r, kes curik2x pecah umah ke xteruk...well, now i knoe d truth...thanx to u...

anyway, do u thing inih kerana kt owg Islam???

nayd~ said...

wow. ali!! setuju gle. omputih yg mmg xdek pape yg nk dibanggakan pun. blagak je lebih, esp those matured students yg da ad 1st degree n those yg pndg slek kt asian. ntah pape. malaysia mmg terbaek. kelantan juga~=p

Rhazes said...

hana gengste,
aku mmg baik lah
haha,
x de la, tp bende ni mmg btol kn
ape la bangge sgt ngn mtsaleh ni


yup2
btol tu shiro,
bukn sbb kite org islam la
sbb kite x yakin ngn negare sendiri

naddy
agak r,
yg da ade degree,
bajet terer gile je
haha
padahal exam teruk gaks
huhu

Raja Burhan said...

indah khabar dr rupa..hehe


btw,interesting post li =)

Rhazes said...

huhu
btol2,
same je pn, even lg terok kt sini
so raja, kau kene enjoy puas2 r befo dtg sini :p

umar said...

kesimpulan aku

seseorang yang pernah duduk di luar negara akan menjadi lebih patriotik berbanding orang yang duk tiap2 hari kat malaysia.diorang dok komplen je.

Siti Fatimah Zaharah Zulkapli said...

ali.aku pon windu mesia.windu makan petai.cis.lama da tak mkn syur kangkung.
aku ske post ni

Rhazes said...

yup2,
org yg kt lua negare lg nampak ape yg belaku

hahaha
akiey, order r petai kt ebay, denga cite ade smbal belacan lg
huhu
thanks :)

tqa said...

perghhh...
terbaik la bro post ko..=D

Rhazes said...
This comment has been removed by the author.
Rhazes said...

haha
x de la terbaik mane

so bersyukur lah anda kerana berbahagie dibumi malaysia :)