Friday, May 29, 2009

BTN = MAntap!!

Pendaftaran

  Dari mule lg aku rase cm best je BTN ni sbb kenegaraan kan So mule2 masok tu da nmpak da signboard tulis akta rahsie rasmi (Akta 88).Jadi, x ley r aku detail lebey2 kan,Kang x pasal2 masok mahkamah lak.

  Aku suke care fasilitator wat keje, series terator, n nmpak sgt sume da bepengalaman.Lawak dorg, care dorg wat slide, mmg ok r org kate, mencapai expectation.Then kitorg makan kt dewan die, sgt memuaskan r sbb cm ley tmbah.So dari segi permakanan, sape yg komplen, mmg jenis x bersyukur  r kan

  Penginapan lak seryes cm SBp, dorm je, n de cadar n selimut yg sebijik cm sekolah alme aku, so mcm nostalgia la plak, toilet cm besa n banyak, so mmg doeg yg buat ni suda berpikir panjang r. tp yng aku kecewe, dlm dorm x de line tepon, sobs sobs.haha

Pembentangan kertas kerje

  Disebabkan nob mmg sengal, kitorg kene jadi mC, n serius aku x pena jd emcee.Tu yg tergagap2 tu, x pe belajo dr kesilapan.Pembetangan ni lebey kurg cm powerpoint yg kite wat dlm kelas r,So biase je, x 100% masok dlm kepale

 Mmg sure sume budak BTN kalini setuju kt aku yg last pnye pembentang memang stylo, die cm ade jawatan besa, tp sempoi, pebentangan die penoh lawak tp seryes ade point. aku rase da mcm ngh tgk russel peters la plak, bukn raja lawak r sbb dlm raja lawak, lawak dorg hampeh. aku ingat ayat die, dokter, ingta, katil patient banyak, so x kan x ley nak mencapai hasrat kerajaan, 70 milion rakyat, haha 

Kawad kaki

Haha, ni part yg agak best

  Bende yg rumors ni rupenye btol, kene kawad beb, menyesal aku gelakkan budak JPA3 yg kt kmb tu kawad, kahkahkah,Besenye, NGO n GO diorg pnye kawad berbeze, GO start dari kiri, while NGO besenye start jalan dr kanan, so mule2 tu aku nmpak r kekekokan budak2 ni kawad sbb tuka care, ditambah pule ngn ketidak biasaan kawat aku, mmg klng kabot r keadaan, ngn seluar sukan yang gemar menyedut2, aku jln dlm keadaan senang diri, faham2 r kn.

  Paling aku suke, care pak mat (bukan name sebenar) wat stretching time dlm kawad, mmg cm terator gile n plus lawak. Series die ni mmg best. Wa caya sama lu. komander lak, yg bagi koman dgn penuh kegarangan, syabas diucapkan,bukan senang beb.

Latihan Dalam Kumpulan

  Aku pnye LDK lak, pak ajis yg bagi (name ni azam bg). Pak ajis ni la yg bg kuliah subuh selalu tu, so cam best gak r, die mmg memahami, org lamo la katekan. Aku suke care die smpaikan idea die, penuh ngn analogi yg mantap. Die x bangkang idea kau, jawapn kau yg salah, die x kate salah, die soh bg lagi jwpn lain, mmg x tensen langsong r dlm tu. 

  Bilik LDk agak panas, jadi memangkinkan proses aku utk tido, so dpt dilihat r cmne budak2 dlm kumpulan aku ni sorg2 berat mate dorg. Mencari kedamaian katenye. Haha. Jang kene sound ngn pak ajis, 

agak2 berape kilo kau bole angkat, jang jawab 50 kg, so x kan la kelopak mate kau yg x smpai berape gram nip n xley angkat.

 Kahkahkah. Aku tertido gk banyak kali. De skali tu, aku letak siku atas buku, tertido, so mcm tersentak r sbb siku terjatoh, pastu pak ajis jerit,

mat kau ni knape mat, ok ke x ni. 

  Haha. Die panggil aku mat, sbb name aku mohd, so ok r kan. aku ingat lg, aku ckp kt die, nak masok politik, japg time kene pilih antare politik ngn pendidikan, aku cm dlm dilemma, japg pak ajis ckp, 

mat kau pilih btol2 mat, silap pilih aku tumbuk kau,

 haha skali aku pilih politik, sebb cm ade r argument yg aku rase valid.

tahniah, tahniah mat, kau x pure2 semalam yg kau nk masuk politik

dlm hati aku, fiuh. haha, baru nak pilih pendidikan,

Kembara

   Mule2 da adventure gile r, lalu bawah dawai berduri, haha, pastu melintas titi by merangkak, aku cm pelik la gak asal nak kene merangkak, so aku jalan r biase, sekali kene panggil palik, kahkahkah

    Ni mmg kitorg jadi mcm pelarian jap, sbb poko2 sekeliling laluan sume berduri, so kene angkat tangan. Sekali smpai kt mcm satu gaung kecik. Aku ckp kt jang, bagi bidk prempuan dlu, sekali kitorg jd last, aku,jang,ngn akmal kalkulus. Kahkah, jang sound, ni sape punce ni, konon2 nak gentleman. Gua x kisah beb. Skali time lintas gaung tu, yg penuh berlecak, due2 mamat macho ni, singgah sebentar kt lumpur tu, tergelak gua smpai x tertahan isi perut ni. Tp bukn nk belagak r, aku lepas sume, haha.Pengalaman dari gunung irau membantu beb.

 

Absailing

   Ni yg paling menakotkan, aku da la gayat (altophobia). So cm takut sgt r, tp kave r beb, segan kowt kalau tunjuk. Aku pn naik r bersame beberape rakan yg lain, aku g kt pak mat, bajet die ley tenangkan aku r, sekali die lg cm main2, haha, jangkauan ku melepas. Aku pn turun r, x tengok bawah, tgk papan yang utk loncat tu je, aku grip tali tu kuat2, takut mati beb, die pnye panas x hengat, aku melalak kt tengah2 tu, woo, panas woo, dak2 kat bawah sume gelak, ha.. gelak la korg, japg korg rase pdn muke,haha

  Aku tau care aku x mantp, first time beb, cmne nak mantp. X pe, pasni, dpt peluang, akan kumantapi semue ini. pas tu, aku join r men bola, bese r lame x men, budak x terer la katekan, aku cm tersilap tekel, skali de org sound, nak main btol2 kene r turun padang kmb petang2, aku cam, erkk, tersilap kowt. but nVm.


 EXam la sangat

   Wa, mule2 masuk, aku punye sebes, x ingat, mmg cuak r, takut sgt, die kua akta2 kang, mane aku nk hafal sume tu. sekali, tgk2 paper, mcm soalan am je, x perlu takut.sian plak aku kt beberape makhluk tuhan yg sanggup bangun tido awal utk bace buku yg empat tu. korg mmg hebt, wa salute.Yg paling majal skali, last2 r, aku cm terjatuh time nak bg paper kt depan, nasib baik aku x tersembam, haha n org sume kebanyakan da kua, haha. 

 Mmg BTN ni mind widening r org kate. ramai yang kate die mcm politik 100%, tp bg aku, die lebih bersifat kenegaraan, mmg seswai r ngn name die.overall, die mcm jigsaw puzzle yg menghubungkn serpihan2 knowledge lame kau utk mmbantu kau melihat big picture. aku x kisah r content dlm BTN ni direka2 or x genuine, yg penting , kesan tu ade dlm diri.Snang cite, aku puas hati r ngn care BTN ni uruskan budak2 die, mmg berpengalaman, so kepade budak2 yg baru nak pegi, gudluck!!

Tuntasnya, aku pejuang bangse gak J

 

 

13 comments:

wan najah maryam mohd daud said...

hahahahaha.aku blakang ko waktu ko sungkur tuh,.sies lwak gile kot
hahaha
sory gelak lelebih
best gile dapat pakcik yang alim tuh sure ilmu agama belambak gile
api akunye faci besh gak.pak adam
alaa.yang org yang wat rumusan tuhh.
tapi samela cm jang.aku sume leh angkat cume kelopak mate jek xleh.erkk

d4uh said...

hoho..buat diari trus...jiwang tol aa ko ali..

che said...

haha btn tg rhu mantap

Adilah~ said...

tu la ak da ckp..BTN mmg best...sapela yg asek nak bangkang ckp BTN xbest. isk3.

adlan wafi said...

wei, seluar aku kembang gle dowh. dari M jadi XL...huahuahua

btn mmg best pon, cm byk bende lebih2 lg, kte g dgn bdk kmb sendiri, so lgla best

jang said...

oit asal aq je yang kena drop syal! hahaha korang sume pon sepesen je kena ngan pak ajis lagi2 azam yang selalu terbuka matanye

Rhazes said...

kpd najah
ah tade, kau men basketball petang2 lagi lawak, haha.

kpd dauh
oh, sori r bro, aku suda mempunyai hati yg jiwang kini

kpd che
haha, x ley bla, kau mmg hebat jd conducter dowh, seryes mantap

kpd adilah darmawi
btol2, saye sokong anda, gudluck exam, go go chaiyokk

adlan, sori dowh, aku x sangke bdn aku ni stretcher, haha, btol ke berubah sais? kpd sume org, adlan telah meminjamkan seluarnye yg sedut tu kpd aku, k, da dpt kredit, haha

lah jang, rilek la, da kau ketare dowh, azam tu just mencari kedamaian je jap, kau da la badan besa, kelopak mate pn susa nk angkat, kahkahkah

zulaikhazainol said...

BTN ulu sepri mantap gak!
haha
(nak mencapub)

petite girl said...

wow~~~macam best!!!!=)


tak aci~~~ali dah abis IB~~~

grrrr~


i can't wait to finish it~

rrr~i have tonnes of work!

emey.lova said...

BTN memang bez la, rase bersalahpulak kutuk BTn dolu2

ain said...

aku ske btn tp bkn kf die
hehe

Anis Syuhada Azizol Rahman said...

weh weh
btn meru pun mantap gakkkkkk

Rhazes said...

kpd ika,
ok fine
ULU sepri mmg best,

kpd petite girl,
kamon r
stadi stadi
tu paper chem x setel lg tu,
blogging lak die
haha

kpd emey
tu r emey, parti pembangkang lg
kn da nyesal

kpd ain,
kahkahkah, selamat melahirkan ke 12 12 puteramu

kpd anish
ok la fine,
meru pn cm seronok je denga cite
kem tu lame eh
hahaha